Om de vaardigheden van onze collega’s synchroon te houden met de snel veranderende markt is het continu blijven leren van groot belang. Zo zorgen we voor een enorme wederzijdse betrokkenheid en creëren we de optimale uitgangspositie om experts te blijven. Daarom organiseren we semestermeetings voor ons voltallige personeel waarin we het nuttige, leerzame en aangename met elkaar combineren. Zo ook afgelopen maand. Samen continu leren bij onze eerste semestermeeting was een groot succes.
The Expertise Economy (Palmer, 2018)
We weten, dat vanuit het perspectief van de organisatie, dit de 5 vitale vaardigheden van medewerkers in een succesvol bedrijf zijn:
- Leer elasticiteit (het snel kunnen aanleren van nieuwe dingen);
- Samenwerking & teamwerk;
- Doorzettingsvermogen;
- Nieuwsgierigheid;
- De mogelijk om de wereld om je heen ter discussie te stellen.
We kennen ook het perspectief van de werknemers van vandaag. Wat zij willen, is:
- Het vermogen om invloed uit te oefenen op hun werk;
- Flexibiliteit van waar en wanneer ze hun werk moeten doen;
- Hun werk te zien aansluiten bij een groter doel;
- De mogelijkheid krijgen om te leren en te groeien in hun loopbaan.
Meer informatie hierover vind je terug in het boek The Expertise Economy (*)
Experts van de toekomst
Informed Group is een succesvol bedrijf met medewerkers die elk expert zijn op hun gebied. Dit laten we graag bij onze klanten zien. Alleen is dit geen vanzelfsprekendheid. Daarvoor moet je een brug slaan tussen deze beide werelden: de mens en de organisatie.
Ons mantra “Connecting People to the Enterprise” gebruiken we meestal als we praten over de inhoud van ons werk. Het realiseren van informatiemanagement oplossingen. We passen het echter ook toe voor onszelf om die 5 vitale vaardigheden te creëren én in stand te houden. Hierbij proberen we ook de wensen van de moderne medewerker zo goed mogelijk in te vullen. Onderdeel hiervan is daarom het continu leren.
Continu leren bij semestermeeting
Jeroen Jansen, CEO van Informed Group zegt, om het blijven leren te benadrukken: “Je mag pas naar huis als je wat geleerd hebt”. Onze consultants vertalen dat wel eens naar: “Ik heb wat geleerd dus ik mag nu naar huis”. Uiteraard met een vette knipoog.
Als onderdeel van het continu leren, organiseren we al zolang we bestaan – dit jaar alweer 15 jaar – bijeenkomsten waar we met het voltallige personeel ons een dag terugtrekken op de hei. Figuurlijk dan, want soms is het een dierentuin en recent was het op het platteland van Brabant.
Succesvolle Semestermeeting
Dit jaar vond onze eerste semestermeeting plaats in de Heische Hoeve te Loosbroek. Deze unieke locatie is een knusse voormalige varkensboerderij waar Dennis Hurkmans de scepter zwaait. Wil je hem zien overlopen van passie over hoe het allemaal zo is gekomen, neem dan deel aan zijn rondleiding door de whiskystokerij. Een echter aanrader. Zelfs als je geen whisky wil proeven.
Naast de rondleiding hebben we in kleine teams met elkaar de strijd aangebonden in een heuse GPS-wandeltocht (mens sana in corpore sano). Het was prachtig weer in een prachtige omgeving. Oude banden werden aangehaald en nieuwe gesmeed. Er waren tenslotte vijf medewerkers waarvoor dit de eerste keer was. Daarna volgden workshops in groepsverband die deze keer vooral in het teken stonden van ‘terug naar kantoor’ en alles wat daarbij komt kijken.
Grote betrokkenheid
Voordat we aan tafel gingen voor het diner werd in een heus kringgesprek duidelijk dat deze dag iedereen goed had gedaan. De nieuwelingen hebben het warme bad waarin we ze hebben ontvangen, omschreven als buitengewoon aangenaam en zeer bijzonder. En daar doen we het voor! De workshops zorgden voor iedereen voor een grote betrokkenheid. Dit leverde bovendien waardevolle informatie op voor de groei van ons prachtige bedrijf.
Nuttig, leerzaam en aangenaam
Wie ons een beetje kent, weet dat we onze cultuur koesteren en daarom de gewoonte hadden om dit elk kwartaal te doen. Never change a winning team is natuurlijk een waarheid als een koe. Echter, regeren is vooruitzien en dus hebben we vanaf nu twee keer per jaar een dergelijke bijeenkomst. Nog steeds met iedereen. Nog steeds de ochtend inhoudelijk, de middag verbindend, sociaal en ontspannen. De dag eindigde ook nu weer in een heerlijke gezamenlijke maaltijd. Vandaar dat onze Kwartaalmeeting tegenwoordig een Semestermeeting is geworden.
Waarin zit dan de verbetering? De tussenliggende kwartalen zijn nadrukkelijk alleen gericht op verbinden in een ontspannen sfeer. Met als doel een hoog sociaal karakter en het natuurlijke proces van samenwerken en van elkaar leren. Dit biedt alle ruimte om de verhalen van de werkvloer met elkaar te delen. Herkenning bij de ervaren rotten. En kennis opslurpen door de ‘jonkies’.
Ben jij die expert van de toekomst?
Investeren in onze cultuur en bouwen aan stevige fundamenten voor een hybride werkomgeving. Want of ze nu bij de klant een RAD OutSystems project realiseren of een zwaargewicht OpenText Documentum zaaksysteem, de spirit van Informed is de wil om te blijven leren. Oftewel om zelf te groeien en om de klant daarmee het beste van het beste te kunnen geven.
Je kent ze vast wel. Die bedrijfsbusjes met daarop de advertentie ‘wij zoeken collega’s’. Wij zoeken geen collega’s. Wij zoeken de volgende generatie experts. Slimme personen die door hun werk reclame voor ons maken. Die vandaag misschien nog geen expert zijn, maar dat wel gaan worden. Door continue te leren. Bij ons. Onder de vleugels van onze experts. In een veilige omgeving en stimulerende cultuur. Die nieuwsgierig zijn en doorzetten.
De bijeenkomst in Loosbroek heeft benadrukt dat de prachtige mensen waarmee ik mag samenwerken, meer zijn dan zo maar collega’s. Samen continu leren bij semestermeeting. En daarmee was onze eerste semestermeeting in 2022 een groot succes. Ben jij die expert van de toekomst? Ik maak graag kennis met je.
Bron: Palmer. (2018). The Expertise Economy. Nicholas Brealey Publishing.
Ben jij die expert van de toekomst?