Databeveiliging vanaf iedere werkplek

07-06-2022

Deze klanten gingen je al voor

Praktisch iedere onderneming verzamelt en bewaart data. Zonder data is het verrichten van werkzaamheden eigenlijk onmogelijk. Daarom is het belangrijk dat data goed wordt beveiligd. Want als de bescherming en beveiliging van data onvoldoende gebeurt, zijn de gevolgen groot. Hoe zorgt jouw organisatie voor een goede databeveiliging vanaf iedere werkplek? Vergroot direct jouw kennis én bewustwording van databeveiliging.

Databeveiliging cruciaal

De tijd dat data beveiligd werd door toegangscontrole van het gebouw waarin je werkt, ligt ver achter ons. Toch werken nog veel organisatie vanuit die basisgedachte. Want we werken met de collega’s samen én op kantoor. Is dat nog wel zo? Informatiebeveiliging is momenteel crucialer dan ooit. De waarde van data oftewel informatie wordt bepaald door de vereiste mate van beschikbaarheid, integriteit en vertrouwelijkheid. Deze zogenoemde BIV classificatie is relevant. Hoe bepaal je nou welke data welke waarde heeft? Hiervoor kan Informed Group bijvoorbeeld een impact analyse uitvoeren. Immers databeveiliging is crucialer dan ooit.

Beveilig data vanaf iedere werkplek

Want we weten tegenwoordig toch allemaal dat we niet alleen op kantoor werken. We werken ook vanaf thuis. En het gaat nog verder. Ter illustratie, wist je dat bungalowparken al adverteren als de ‘nieuwe’ thuiswerkplek? Want dit zorgt voor de broodnodige afwisseling en afleiding naast het werk. Evenzeer weten we ook dat we niet alleen samenwerken met collega’s. Het moderne samenwerken bestaat uit onder andere een netwerkorganisatie die ad hoc wordt ingezet om een doel te bereiken. Daarbij betrekken we net zo makkelijk zowel externe leveranciers. Als ook relaties uit eerdere projecten die zelfstandig her en der hun expertise laten gelden.

Beschikbaarheid, integriteit en vertrouwelijkheid informatie

Als organisatie wil je eigenlijk precies weten wie, wanneer, via welk toegangskanaal, de beschikking heeft over informatie van jouw organisatie. Communicatie-afdelingen zijn bekend met embargo’s. Zoals het exacte moment van publicatie van informatie. Want wat gebeurt er als die informatie eerder uitlekt? Of bijvoorbeeld een aannemer die een reparatie uitvoert aan de riolering op kantoor. Deze krijgt een digitale kopie van de bouwtekeningen van het gehele pand. Niemand beperkt deze data tot alleen de riolering. Niemand ziet er op toe dat er geen toegang tot deze informatie meer is. Na afloop van de klus. Niemand weet of deze tekeningen intussen niet al lang zijn doorgesluisd naar derden. En wat te denken van goedwillende collega’s die via email een document naar huis sturen om daar vanavond nog even aan te werken op de thuis-PC. Allemaal goed geregeld toch?

Meer weten?

Komen er nu allerlei vragen naar boven? Over de juiste bescherming en beveiliging van informatie binnen jouw organisatie? Informed Group helpt graag om jouw kennis en bewustwording van databeveiliging te vergroten. Databeveiliging vanaf iedere werkplek. Neem vrijblijvend contact met ons op. We helpen graag.

Meer weten over databeveiliging?

Lees onze andere blogs

Ontdek onze QSEH Star