Informatiebeveiliging crucialer dan ooit

17-12-2020

Deze klanten gingen je al voor

Nederland bevindt zich wereldwijd in een ‘toppositie’ als het gaat over de betalingen voor ransomware om informatie weer vrij te geven. Helaas niet een positie waar we heel trots op moeten zijn. Beveilig daarom je informatie met Information Rights Management (IRM).

 Cybercrime stijgt explosief
We zien ook dat de verschrikkelijke pandemie er voor heeft gezorgd dat er een stijgende lijn zit in het aantal Nederlandse bedrijven en multinationals dat wordt geraakt door cybercrime. Waar in maart nog 696 incidenten werden geregistreerd bij de politie, waren dat er 870 in april en maar liefst 1.869 in mei 2020. In de afgelopen maanden is dit aantal alleen maar exponentieel toegenomen. De bestrijding van deze criminele aanvallen is niet eenvoudig.

bron: VPNGids

De eerste stap is natuurlijk om ervoor te zorgen dat het lastig is voor criminelen om in te breken binnen de informatie. Zorg dus voor een goede device beveiliging en zorg voor duidelijke uitleg en controle. Train bijvoorbeeld ook de weerbaarheid van de gebruikers van de ICT middelen door middel van social engineering om cyber criminele aanvallen zo veel mogelijk te voorkomen.

 Maar daarmee is helaas de kous nog niet af. Behalve de controle bij de deur is het van wezenlijk belang dat de bedrijf kritische informatie achter die deur ook zeer goed wordt beveiligd. Zowel voor de risico’s op informatiegijzeling als ook het risico op doorverkoop of openbaring van bedrijfsgeheimen.


Informatiebeveiliging
We zien om ons heen dat de vraag naar goede en met name betrouwbare en eenvoudige beveiliging van de informatie die is opgeslagen in de bedrijf kritische documenten, zeer sterk toeneemt. Niet alleen de toegang tot het document moet goed beveiligd zijn. Juist ook de informatie die in de documenten staat moet beveiligd zijn: Wie kan het lezen? Hoeveel tijd krijgt de persoon om het te lezen? Altijd of maar een paar dagen of weken? Waar mag de persoon het lezen? Alleen op het bedrijfsnetwerk of ook in de trein?

Ik heb jaren gereisd tussen Utrecht en Heerlen met de trein. En als je zoals ik de luxe hebt om 1ste klas te rijden dan zit je tussen de managers van Essent (stop Den Bosch) en Philips (stop Eindhoven). Ik ben altijd enorm verbaasd geweest over de informatie die ik dan onbedoeld tot me nam. Ik hoorde en las meer informatie over deze bedrijven dan me lief is of wettelijk is toegestaan. 

Information Rights Management
De vraag voor Information Rights Management (IRM) stijgt enorm door deze rare tijden. Met de mogelijkheden binnen Microsoft Azure (Azure Rights Management) en de tools zoals Knowledge Protector is het tegenwoordig eenvoudig om de bedrijfsinformatie opgeslagen in de centrale repositories goed en makkelijk te laten voorzien van ieder gewenste niveau van informatiebeveiliging.

Bronnen:
Bakker, Jasper: Nederlandse bedrijven betalen hoogste losgeld bij ransomware, AGConnect.

Schurer, Erik; Janssen, David: Explosieve stijging cybercrime in eerste helft 2020, VPNGids.

 

Lees onze andere blogs

Ontdek onze QSEH Star