Eind november was het weer zover. Gartner presenteert haar visie op de wereld van Enterprise Content Services (ECS). Dit is toch altijd even een momentje van billenknijpen en hopen dat er niets iets onverwachts staat in dit Magic Quadrant onderzoeksrapport. Als gerenommeerd partner van OpenText, de toonaangevende leverancier voor content services platforms, is deze graadmeter toch zeer belangrijk.
Ik vind de onderzoeksresultaten ieder jaar weer lastig te beoordelen omdat mijn vertrouwen in Gartner niet altijd even groot is. Dit komt doordat wij iets te goed weten hoe het werkelijk achter de schermen werkt. Het is bekend dat geld een nogal belangrijke rol speelt bij de ranking die je als bedrijf krijgt. Mooi voorbeeld is het commentaar dat ik van een CEO kreeg van een speler die opeens uit het niets verscheen in een Magic Quadrant: “Ja, te gek man, we staan er goed in. Dit gaat echt veel geld opleveren. Het heeft wel even wat geld gekost, maar ik weet zeker dat we dit gaan terugverdienen”.
Verder hebben de analisten van Gartner, net als ik, een hele specifieke en uitgesproken mening over zaken. Aan de ene kant is dat natuurlijk goed, maar aan de andere kant geeft dit soms een te eenzijdig beeld. Zo mag je als bedrijf maar één oplossing aanbieden. Zoals bijvoorbeeld OpenText. Deze organisatie heeft verschillende ECS-oplossingen in haar portfolio, maar uiteindelijk doet maar een van deze oplossingen mee aan de analyse. En die oplossing wordt bovendien door Gartner zelf bepaald. Een medaille met uitdagingen aan twee kanten.
Magic Quadrant for Content Services Platforms
Kijk even mee, hier volgt het Magic Quadrant content services 2020.
Er staan een aantal zaken in die wij ook zien in de markt:
- De top van visionairs blijft redelijk dezelfde groep bedrijven;
- De rest blijft ook redelijk gelijk;
- Met name bij de kleinere niche spelers verdwijnen er steeds meer. Die kunnen de concurrentie niet aan;
- Microsoft groeit met hun Office 365 platform voor Content Collaboration steeds verder.
Maar er staan bovendien weer een aantal zaken in die wij niet kunnen plaatsen:
- Wij komen nergens in Europa veel Hyland-OnBase tegen. Ik ken er welgeteld twee in Nederland. Op Europees niveau is het interessant om er eens over na te denken of dit niveau dan wel gepast is;
- Alfresco heeft vorig jaar hun R&D budget verminderd. Wij zien bij erg veel klanten gestopte programma’s of projecten in moeilijkheden. Nu Alfresco door Hyland is gekocht, is daar het einde van wel snel in zicht. Wie heeft er ooit nog wat van Perceptive Software gehoord?
Tot slot ons vriendje: OpenText. Ze zijn uiteindelijk de wedstrijd in gegaan met xECM (eXtended ECM). Dit is een tussenlaag tussen Business Applicaties en Documentum of Content Server. Dit is daadwerkelijk echte Content Services aangezien het niet echt een eigen interface heeft, maar volledig is gericht op integratie vanuit Business Applicaties. Raar dat daar bij Gartner in dit rapport erg weinig over wordt geschreven. Zowel met betrekking tot OpenText als alle anderen. Blijkbaar is content services ten opzichte van Content Management bij Gartner ook nog niet helemaal goed geland tussen de oren.
Mijn conclusie
Het is ook dit jaar weer een rapport vol interessante onderwerpen die hoofdzakelijk zorgen voor veel discussie. Dit komt ondermeer door de ruime marge die is genomen ten opzichte van het volledige en complete beeld van het beschikbare aanbod en de weerbarstige werkelijkheid van alle dag.