Elk schilderij is ooit begonnen als een leeg canvas. In 1889 zeker ook op een schildersezel. De Sterrennacht begon als canvas. Kleurenfotografie stond nog in de kinderschoenen. Ik vermoed niet dat Vincent van Gogh als armlastige schilder daar beschikking over had. Bovendien denk ik dat nachtfotografie nog niet mogelijk was. Voor het schilderen van De sterrennacht moest Vincent op 25 mei 1889 dus echt naar buiten in Saint-Remy-de-Provence.
Schilderen is een kunst
Nu weet ik niet hoe het met jouw schilderkunst gesteld is, maar die van mij is onbestaand. Verder dan thuis een muur schilderen in een effen kleur kom ik echt niet.
Waar ik een stuk beter in ben, is LEGO. Ik ben AFOL. Adult Fan of LEGO. Bij AFOL’s staat vooral het verzamelen en bouwen centraal. Zoals het bouwen van door andere mensen bedachte ontwerpen. En daar zijn er veel van. Zo bestaat er ook een versie van Vincent’s De sterrennacht. Bedacht door een AFOL uit Hong Kong.
Ervaring expert cruciaal voor succes
En hoe leuk ik het bouwen met LEGO ook vind, zelfs het maken van een replica van een bestaand schilderij is niet aan mij besteed. Of beter gezegd: nu niet. Wanneer ik zorg voor meer ervaring en meer experts om me heen als klankbord, dan gaat het zeker lukken. En vergeet bovendien niet dat de factor tijd misschien ook nog een dingetje is…
https://www.informedgroup.nl/wp-content/uploads/2022/09/Lego-Idea-by-LegoTruman-300×245.jpgSommige creaties van fans zijn interessant genoeg voor de LEGO Group om commercieel uit te brengen. Zo ook De sterrennacht. In samenwerking met The Museum of Modern Art (MoMA), waar het origineel tentoongesteld wordt, is een versie van museumkwaliteit uitgebracht. Een 3D herinterpretatie van de unieke penseelstreken van Vincent van Gogh. Inclusief een Vincent van Gogh-minifiguur, penseel, palet en ezel.
Al met al een pracht resultaat dat voor € 169,99 ook bij jou op het dressoir kan komen te staan. Je koopt een doos met blokjes, je krijgt de handleiding erbij en maakt deze LEGO-set zoals is bedacht. Je hoeft er daarna alleen maar van te genieten.
Tijd om een brug te slaan naar andere vormen van compositie.
Compositie-platform lijkt op leeg canvas
Zo langzamerhand maken volledige maatwerk high-code (Java, C++, C#) oplossingen plaats voor oplossingen die met compositie-platformen worden gemaakt. Voorbeelden daarvan zijn Documentum xCP van OpenText, Pega van Pegasystems, en de leidende enterprise low code platformen Mendix en OutSystems.
Bij al deze platformen koop je ook een doos met blokjes. Met daarbij een meegeleverde handleiding. Niet de handleiding die uitlegt hoe je de oplossing realiseert. Het is een handleiding die beschrijft hoe de blokjes werken. Want er is niemand die voor jou bedacht heeft wat de oplossing moet worden en vooral niet hoe je die dan gaat realiseren. Geen stap-voor-stap instructie van de compositie die leidt tot het gewenste resultaat bij de business.
Terug naar LEGO
Nog even terug naar LEGO. Stel je voor dat je De sterrennacht zou krijgen zónder handleiding. Dus alleen de blokjes. Zou je dan tot het gewenste resultaat komen?
Met de aanschaf van een compositie platform ben je er nog niet. Natuurlijk had je een directe aanleiding om tot aanschaf over te gaan. Natuurlijk heb je een eerste applicatie voor ogen. Vaak is die ook gelukt. Maar hoe dan verder? Het is een veel gestelde vraag: help ons te bedenken welke oplossingen we kunnen realiseren met het platform. Dat is namelijk een vak apart. Zeker als je oplossingen voor ogen hebt die verder moeten reiken dan een enkele afdeling en moeten voldoen aan wet- en regelgeving.
Het goed benutten van aangekocht Compositie-platform
Hoe pak je dat aan? Ik illustreer het vaak aan de hand van deze afbeelding. Met de introductie van een nieuw platform denk je aan Greenfield. Denk je aan The Sky Is The Limit. En aan dat lege canvas. Een volledig nieuw project dat op geen enkele manier wordt beperkt door eerdere werkzaamheden. Je denkt aan een project dat onbeperkte mogelijkheden heeft. Kleur maar in.
https://www.informedgroup.nl/wp-content/uploads/2022/09/schildersezel-300×228.jpg
En dan blijkt dat je daarvoor nog iets nodig hebt. Ervaring.
Een schildersezel zonder verfspatten is van een kunstschilder zonder ervaring. Zoek die schildersezel mét verfspatten. Dan heb je de partner die je kan helpen met het benutten van je compositieplatform. Zoals die van jouw low code platform. Die snapt wat de mogelijkheden en de beperkingen zijn van de blokjes in het platform. Die weet dat niet de sky, maar je platform the limit is. Die weet dat Greenfield niet alleen maar groen is, maar ook te maken heeft met de bestaande realiteit en dus deels Brownfield is.
De vraag is natuurlijk: heb je die ervaring in huis?
Informed Group werkt al meer dan 10 jaar met compositie- en low code platformen. Is die ervaring interessant voor jou? Neem dan contact op.
Meer weten over compositie- en low code platformen?