Applicatieontwikkeling is van oudsher het domein van de IT-afdeling. De ontwikkeling van een applicatie vereist meestal specifieke vaardigheden. Zoals het vertalen van een bedrijfsprobleem naar een geprogrammeerde oplossing of het begrijpen van de structuur en het gebruik van gegevens in een database. Door deze expertise is de eindgebruiker afhankelijk van de IT-afdeling. Het resultaat is vaak hetzelfde: een IT-project dat over tijd en over budget gaat, resulterend in een oplossing waar de meeste gebruikers ontevreden over zijn. Herkenbaar?
De coronacrisis laat ons zien dat we flexibeler en creatiever moeten zijn in het bedenken van oplossingen om ook efficiënt te kunnen thuiswerken. En zo komt low-code en no-code in beeld. Hoe maak je jouw bedrijf wendbaar en wat heb je nodig voor de digitalisering van de organisatie?
Low-code en no-code
De introductie van low-code en no-code platforms zoals Mendix en OutSystems maken een belofte waar die al een aantal jaren geleden is gedaan. Namelijk de mogelijkheid om IT-oplossingen te ontwikkelen zonder je oplossing te hoeven vertalen naar een programma – software die de software schrijft. Een low / no-code-platform stelt jou in staat om een app te maken door deze gewoon te ‘tekenen’, het slepen en neer te zetten van elementen en aan elkaar te verbinden. Definieer de gegevens die je wilt opslaan. Laat jouw app deze gegevens gebruiken en je bent klaar. De app draait in een openbare of privé-cloud. Dus je hoeft niets te doen aan hoe deze wordt gedistribueerd of onderhouden. De app kan worden gebruikt op een mobiel apparaat, een werkstation of zelfs in een webbrowser.
Dit heeft ook nog een ander belangrijk gevolg. De ontwikkelaar hoeft niet langer deel uit te maken van de IT-afdeling. Elke technisch onderlegde eindgebruiker kan een oplossing voor zijn of haar zakelijke probleem ontwikkelen, distribueren en uitvoeren. Geen afhankelijkheid meer van de IT-afdeling. Dit introduceert de notie van de citizen developer: Een niet-IT-persoon met IT-affiniteit die gedreven is om binnen een paar dagen de IT-oplossingen te creëren die het bedrijf echt nodig heeft.
Iedereen software developer
Is dit een goede zaak? In wezen is het antwoord ja. IT heeft echt mensen nodig die de kloof tussen het functionele en het technische kunnen overbruggen. In plaats van een zakelijk probleem te moeten vertalen in schriftelijke vereisten die onvolledig zijn en vatbaar voor verkeerde interpretatie, kan de citizen developer een echt werkende oplossing creëren om het exacte probleem op te lossen waarmee hij of zij wordt geconfronteerd. Bovendien, hoe nuttig zal het zijn als IT kan worden ontlast van de ontwikkeling van ‘eenvoudige’ quick-win oplossingen die het nooit zal kunnen leveren vanwege andere verplichtingen.
Natuurlijk is er een ‘maar’. De meeste IT-oplossingen zijn geen op zichzelf staande entiteiten. Ze maken deel uit van een groter landschap en moeten als zodanig in dat landschap passen. Een belangrijke taak van de IT-afdeling is het behouden van een visie op hoe het IT-landschap eruit ziet. Bijvoorbeeld welke entiteiten het landschap bepalen en hoe deze met elkaar samenhangen én hoe het landschap eruit gaat zien. Zoals wat de huidige en toekomstige ontwikkeling van deze entiteiten zijn? Een regulier bedrijf gebruikt al snel duizenden IT-oplossingen, variërend van een eenvoudige teksteditor tot bedrijfskritische systemen met alle voor de hand liggende en daarnaast ook minder duidelijke interfaces daartussen.
Stel je nu voor wat er gaat gebeuren als citizen developers allerlei soorten apps gaan maken buiten het zicht van de IT-afdeling. Binnen korte tijd zullen een aantal van deze apps informatie of functionaliteit bevatten die al is opgeslagen in of wordt uitgevoerd door andere apps of zelfs kernsystemen. Of apps bevatten informatie waarvan het bedrijf op de hoogte moet zijn. Denk aan GDPR. We moeten de situatie vermijden waarin een overvloed aan stand-alone oplossingen worden gecreëerd zonder enige controle over welke informatie waar wordt opgeslagen en verwerkt. Vergelijk deze situatie met de situatie die we een paar jaar geleden hadden. Toen elke afdeling besloot om een eigen SharePoint-oplossing op te zetten met als resultaat veel stand-alone informatiesilo’s.
Samenwerking relevant bij digitalisering organisatie
Dus zelfs als een deel van de ontwikkelingsinspanning verschuift van de IT-afdeling naar de business, moet de IT-afdeling nog steeds de verantwoordelijkheid behouden voor het IT-landschap en alle oplossingen waaruit dit landschap bestaat. Betekent dit dat de citizen developer onder curatele van de IT-afdeling moet staan? Helemaal niet, we moeten alle betrokkenheid van eindgebruikers bij de ontwikkeling van hun eigen IT-oplossingen verwelkomen. Maar we moeten ook een nieuw paradigma creëren dat deze samenwerking zowel omarmt als structureert, zodat low en no-code-oplossingen een toegevoegde waarde worden voor het IT-landschap en niet een ‘been there, done that’-ding die we in het verleden ooit deden.
Meer weten
Hulp nodig bij het creëren van logische verbindingen tussen de bestaande gebruikersonvriendelijke datasystemen en de behoeften die jouw gebruikers hebben in het werken met die informatie? Neem contact met ons op. We helpen graag met de digitale transformatie. Dit doen we door geavanceerde oplossingen en diensten te leveren op het gebied van EIM en Low-Code. Hierbij passen we de technologie toe van onze partners OpenText Documentum, Office 365 en Outsystems. id=”25659″][/contact-form-7]Meer weten over low-code/no-code oplossingen?