“Waarom is ESG relevant voor QSEH Star?“ Om die vraag in deze blog goed te beantwoorden, kijken we naar een aantal verschillende aspecten. We gaan dieper in op de rol van de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD), je krijgt uitleg over de ESG-richtlijnen en je ontdekt hoe onze low-code oplossing QSEH Star hierbij van toegevoegde waarde is.
De CSRD is een EU-richtlijn en een uitvloeisel van de Europese Green Deal. Het doel van de EU is om in 2050 netto geen broeikasgassen meer uit te stoten. De CSRD wordt voor de grootste beursgenoteerde organisaties al voor het boekjaar 2024 van kracht. Beursgenoteerde mkb-organisaties zullen in 2026 volgen en uiteindelijk geldt deze richtlijn voor alle andere organisaties.
Door de veelomvattende specifieke eisen vergt het voor de meeste ondernemingen een grote inspanning om aan de CSRD te voldoen. Volgens deze richtlijn moeten ondernemingen namelijk:
- De formulering van hun duurzaamheidsstrategie publiceren.
- Bijbehorende doelstellingen vermelden.
- Vermelden via welk beleid en welke maatregelen ze die doelen willen halen.
- De voortgang bewaken en rapporteren.
Deze rapportage van niet-financiële informatie wordt in de EU net zo belangrijk als de traditionele financiële verslaggeving. Bovendien is het de bedoeling dat dit een vergelijkbare kwaliteit krijgt. Dit heeft veelal betrekking op ESG-aspecten. Maar wat is de ESG?
De ESG-criteria uitgelegd
De ESG-criteria (Environmental, Social and Governance) zijn in 1990 bedacht als een niet-financiële beleggingsindex die beleggers in staat stelt om verantwoord te beleggen. Deze criteria helpen organisaties om de Sustainable Development Goals (SDG) te behalen. In totaal zijn er zeventien wereldwijd vastgestelde doelen om van de aarde in 2030 een betere plek te maken. Hierbij gaat het niet alleen om het milieu, maar ook onder meer om armoede, onderwijs en gelijkheid. Door de bedrijfsvoering volgens de ESG-criteria in te richten, kan een bedrijf ook een positieve bijdrage leveren aan de SDG’s.
In de huidige tijdgeest vormen ze de drie belangrijkste criteria die gebruikt worden om te meten hoe duurzaam en verantwoord een bedrijf is.
Environmental: Milieu criteria meten de duurzaamheidsinspanningen van een bedrijf. Dit gaat onder meer om het gebruik van hernieuwbare energie in kantoren, het gebruik van grondstoffen in de bouwsector en de CO2-uitstoot veroorzaakt door logistiek.
Social: Sociale criteria kijken naar de gegevens over diversiteit en inclusiviteit en hoe de organisatie sociale verantwoordelijkheden nakomt. Deze sociale criteria meten de inclusiviteit in het personeelsbestand en de behandeling van klanten en beoordelen ook de sociale verantwoordelijkheid van een bedrijf, waaronder donaties aan goede doelen en lokale gemeenschapsprojecten.
Governance: Bestuurlijke criteria analyseren hoe het bedrijf is gestructureerd en wordt bestuurd. Hierbij wordt gekeken naar het stemrecht, de aandelenstructuur van grote ondernemingen op bestuursniveau en hoe dit doorwerkt naar beneden. Een belangrijk punt bij ESG-gegevens is dat ze sectorspecifiek zijn. De bouwsector baseert zich op gegevens zoals verlof voor gezondheid en veiligheid, terwijl technologiebedrijven worden beoordeeld op bijvoorbeeld gegevensbeveiliging.
QSEH Star en ESG: de toegevoegde waarde
Terug naar de vraag “Waarom is ESG relevant voor QSEH Star?“
Ook al verschilt de invulling van ESG per bedrijfstak, het concept blijft hetzelfde. De verplichting om aan de CSRD te voldoen, vraagt van jouw organisatie om gegevens te verzamelen over Environment, Social en Governance, om vervolgens te gebruiken in de rapportages.
Je stelt beleid vast waar je op moet controleren. De audits en inspecties kun je prima in QSEH Star vastleggen en volgen. Afwijkingen op het beleid en de afspraken die daaruit volgen, kunnen in de vorm van incidenten of deviaties worden geregistreerd om vervolgens te worden verwerkt. Dat kan dan leiden tot correctieve acties, preventieve acties en controle op de effectiviteit van aanpassingen. Dat is allemaal onderdeel van QSEH Star. Bij het formuleren van ESG-doelen horen ook KPI’s. De intelligence module van QSEH Star geeft je de mogelijkheid om inzichten te tonen op basis van de geregistreerde data die overeenkomen met die KPI’s.
Onderzoek heeft laten zien dat de grootste uitdaging voor CSRD – en dus ESG – in het verzamelen van data uit de juiste bronnen ligt. QSEH Star zorgt ervoor dat die uitdaging kleiner wordt. Door de flexibiliteit en aanpasbaarheid van QSEH Star, is het een passende oplossing voor organisaties in elke bedrijfstak. Geen one-size-fits-all aanpak. Daarom is de QSEH Star relevant voor de ESG-index.
Wil je meer weten over de functies van de onze low-code oplossing QSEH Star en de toegevoegde waarde voor jouw organisatie? Download dan onze whitepaper voor meer inzichten.