Wat is de opbrengst van de automatische Documentum installatie voor gemeente Amsterdam
Documentum installaties, zeker die van xCP, zijn altijd lastige klusjes. Er zijn veel componenten om rekening mee te houden en er is veel kans om fouten te maken. Dit alles wordt alleen maar versterkt op het moment dat je deze installatie handmatig uitvoert. Bij de gemeente Amsterdam hebben we het afgelopen jaar twee keer een Documentum installatie mogen uitvoeren. De eerste keer hebben we deze installatie handmatig gedaan. Het resultaat: >150 pagina’s aan handleiding, omgevingen die op kleine punten van elkaar verschilden en een typefout tijdens de go-live weekend die twee uur kostte voordat de oorzaak was gevonden. Het eindresultaat was positief, maar de weg ernaar toe hobbelig. We besloten dat het anders moest en één van m’n collega’s vertelde dat hij erg positieve ervaringen had met geautomatiseerde installatiescripts bij zijn klant.
Het functionele verhaal
Tijdens de eerste installatie is ook wel gesproken over een geautomatiseerd installatie script, maar de indruk was toen nog dat dit heel veel werk was om voor te bereiden. En veel scripting en misschien zelfs programmeerwerk benodigd had. Niet is minder waar. Elk component van Documentum komt met een “silent install” optie die door middel van een configuratie bestand volledig op de achtergrond kan draaien. Het meeste werk is dus het samenstellen van het configuratiebestand met daarin servernamen, accounts en opties die aan- of uitgezet kunnen worden. Vervolgens kun je door middel van een .bat bestand ervoor zorgen dat deze silent installers worden aangeroepen en aan elkaar geknoopt.
Het meeste werk is dus het samenstellen van het configuratiebestand. Ofschoon ook daar een slimme optie voor is bedacht. Voer je namelijk eenmalig de installatie uit met behulp van de -r parameter dan wordt er een “opname” gemaakt van je installatie en worden al jouw keuzes opgeslagen in een configuratie bestand. Dit bestand kun je vervolgens weer gebruiken om later een geautomatiseerde installatie te doen op andere omgevingen.
De uitdagingen
Het zou te mooi zijn als op deze manier alles zou werken. Er zijn natuurlijk een aantal uitzonderingen op dit verhaal.
Tomcat
Ook Tomcat heeft een silent install optie die goed werkt. Echter is hiermee niet alles in te stellen. Documentum, zeker xCP, vereist wat settings om het goed te laten werken. Deze settings worden bij Tomcat op Windows opgeslagen in het registry. Gelukkig kun je ook registry settings vanuit een .bat file laten instellen door middel van een registry bestand. Configuratie files zoals server.xml hadden we voorbereid en kopieerden we na afloop van de installatie naar de juiste folder.
XDA
XDA is de tool om xCP deployments mee uit te voeren. De installatie hiervan is niet zo’n probleem, daarvoor hoeft alleen een zip file uitgepakt te worden. De configuratie van alle servers, endpoints en accounts is gelukkig tegenwoordig ook goed mogelijk door middel van een yaml bestand. De laatste stap echter, het publiceren van de environment is een stap die helaas niet geautomatiseerd kan. Deze moesten we dus echt nog handmatig in de browser doen.
Het resultaat
Het resultaat was ongelofelijk goed. Tijdens de handmatige installatie waren we zeker drie dagen bezig om alles te installeren en te configureren. Met de geautomatiseerde installatie was dit teruggebracht tot vijf uur! En van die vijf uur bestond de meeste tijd uit wachten tot de scripts klaar waren met hun werk. Het doel van de geautomatiseerde installatie was echter niet alleen de tijd verkorten, maar ook om de kwaliteit omhoog te krijgen. Dit was misschien nog wel de grootste winst. Er werden tijdens de installaties veel minder fouten gemaakt en alle omgevingen zijn exact gelijk.
Technische tips & tricks
Tijdens ons uitzoekwerk zijn we een aantal dingen tegengekomen waar anderen misschien ook tegenaan lopen.
Wachten op resultaat
Een batch bestand gaat normaal gesproken door met de volgende stap zonder te wachten op het resultaat. Om dit te voorkomen kun je gebruik maken van het “Start” commando, bijvoorbeeld:
start /w serverSetup.exe -f “D:installcs-install-params-dev.properties”
Hij wacht dan met het uitvoeren van de volgende commando’s totdat serverSetup.exe volledig klaar is.
Uitvoeren als administrator
Let op welke installaties je uitvoert als administrator en welke niet. Sommige installaties gaan juist fout als je ze uitvoert als administrator (zoals de docbase) en sommigen vereisen juist dat ze uitgevoerd worden als administrator (zoals tomcat of xplore).
Het meest vervelende zijn installaties die uit meerdere stappen bestaan en die gemengd uitgevoerd moeten worden. Hiervoor is Powershell een uitkomst. Je kan vanuit een batch file powershell aanroepen als admin (-Verb RunAs)
Dars installeren
Dars installeer je het liefst ook geautomatiseerd. Dit kan door middel van ComposerHeadless met een xml file en een batch file die deze uiteindelijk aanroept. In de Documentum documentatie zijn hier voorbeelden van te vinden.
Uitpakken van zip bestanden
Soms moet een zip bestand uitgepakt worden. Wij hadden dat bijvoorbeeld nodig om de JDK te installeren. 7-zip heeft een command-line optie die gebruikt kan worden om geautomatiseerd zip bestanden uit te pakken naar een locatie.
Klaar voor een automatische Documentum installatie
Al met al zijn automatische installaties voor Documentum dus zeer aan te raden. De voorbereidingstijd is misschien iets langer dan bij een gewone installatie, maar die tijd win je dubbel en dwars terug. Bovendien is de kwaliteit van je installatie een stuk hoger. Meer weten over een automatische Documentum installatie? We leggen het graag persoonlijk uit en nemen de praktijk mee als voorbeeld.
id=”25940″][/contact-form-7]
Meer weten over Automatische Documentum Installaties?https://www.informedgroup.nl/wp-content/uploads/2020/08/Carousel-Amsterdam.png
“Na de handmatige installatie gedurende het eerste LCM project hebben wij in overleg met Informed Group besloten om de installatie tijdens het vervolgproject te automatiseren. Dit was de juiste beslissing; de geautomatiseerde installatie heeft namelijk gezorgd voor een kortere installatietijd en de kwaliteit van de installatie is verhoogd. Hierdoor is de kans op fouten kleiner en zijn alle omgevingen exact gelijk opgeleverd.”